Prins Care is een bedrijf dat steeds in ontwikkeling is en blijft. Zo ben ik steeds op zoek naar mogelijkheden om mensen te helpen bij fysieke klachten.
Daaruit is Therapie ontstaan. Inmiddels zijn er al een paar therapievormen te vinden. Deze zijn hieronder beschreven.
Wanneer je een behandeling boekt kun je kiezen tussen Therapie en Massage Therapie.
Wat zijn de verschillen?
Bij Therapie werk ik alleen op de klacht met de gekozen therapievorm. Bij de eerste behandeling is er een intake en een intakeformulier die van tevoren ingevuld aan mij wordt geretourneerd. Zodoende kan ik me voorbereiden op de klacht en uitzoeken welke behandeling het beste gaat passen.
Uurtarief €80,-
Bij Massage Therapie werk ik vanuit een massage op de klacht. Daarbij gebruik ik plaatselijk een vorm van therapie die op dat moment het meest geschikt is. Kortom, er is ook altijd iets lekkers te ervaren vanuit de massage en daar waar nodig wordt diepgang gecreëerd.
Bij de eerste behandeling is er een intake in de vorm van een gesprek.
Uurtarief €70,-
Boek gelijk een behandeling

Neural Reset Therapy®
NRT® staat voor Neural Reset Therapy®. Dit is een erkende en revolutionaire behandeltechniek uit Amerika. NRT® richt zich volledig op het snel en vooral pijnloos behandelen van klachten in het gehele lichaam. Bij NRT® worden zowel uw spieren en pezen, maar ook botvlies en littekens behandeld. De technieken zijn zo geavanceerd, dat uw pijnlijke spieren als het ware worden ‘gereset’, dus teruggebracht in de oorspronkelijke situatie vóórdat er pijn was! Het rondomliggende weefsel wordt eveneens zachter.
Wat is NRT®?
Tijdens NRT® wordt er niet gemasseerd. Je wordt gevraagd om een bepaalde spier lichtjes aan te spannen en ik zal hieraan een combinatie van spierweerstand en manuele trillingen geven, een reflexhamertje gebruiken of elektrische massage-units. Dit is niet pijnlijk. Mijn vaste klanten staan er soms nog steeds van te kijken hoe het werkt en hoe snel het werkt! Maar dát het werkt is helder voor ze!
Vanaf 2012 is NRT® geperfectioneerd en dat proces blijft doorgaan. Het is inmiddels duidelijk dat door NRT® er een zeer snelle transformatie in de spier ontstaat;
- De spier is vrij van knopen, ook wel ‘Triggerpoints’ genoemd.
- De spier wordt verlengd en zachter (knopen verkorten en verharden een spier).
- De bloedtoevoer in de pijnregio’s is hersteld (meer bloed = meer zuurstof = sneller herstel).
Dit alles zonder de pijnpunten aan te raken of een spier te rekken. De procedure kan toegepast worden op de spier zelf of op de identieke spier aan de andere kant. Littekenweefsel kan op ook makkelijker behandeld worden via de identieke zijde aan de ander kant.
Met NRT kunnen bewegingspatronen worden hersteld bij mensen die zenuwaandoeningen hebben of bij patiënten die een beroerte hebben gehad. Soms ontstaan er grote emotionele ontladingen na een fysieke NRT behandeling.
“Als je dus een klacht hebt maar niemand heeft ooit je spieren grondig onderzocht op
triggerpoints, dan zou dat zo maar eens de oorzaak kunnen zijn van klachten die maar niet weg willen gaan”
Bij welke klachten werkt NRT®?
NRT® is toepasbaar bij iedereen (o.a. ook bij Parkinson, Fibromyalgie of na de 3e zwangerschapsmaand etc.) die een veelheid aan klachten en problemen met spieren (en daardoor ook gewrichten) heeft: van nekpijn tot pijn in de teenspieren. Eigenlijk te veel om op te noemen. Ook bij (te) intensieve sportbeoefening, CTS (carpaal tunnel syndroom), whiplash en andere chronische pijnklachten na traumata kan NRT® heel goed en vooral duurzaam resultaat geven.
Aan de eerste behandelsessie gaat altijd een intake vooraf, zodat ik een helder beeld heb van jouw klachten.
Hoe werkt NRT®
In je lichaam zitten speciale zenuwbundels, zogenaamde mechanoreceptoren. Deze receptoren reageren op druk, snelheid, trillingen, stretch en andere stimuleringen.
Bij NRT® activeert de therapeut gedurende een korte tijd de receptoren van deze spier door de spier in een bepaalde stand te houden of deze in een bepaalde richting te bewegen. De receptoren sturen deze boodschap naar het centrale zenuwstelsel, die de spier zal ‘resetten’ tot een normale optimale neurologische tonus. Door deze ‘reset’ zal de pijn in een stramme of pijnlijke spier vaak binnen tientallen seconden aanzienlijk verminderen of verdwijnen.
Wat is het verschil tussen NRT® en andere behandeltechnieken?
NRT® is zeer verschillend van andere behandeltechnieken. Zo worden je spieren uiteraard wel behandeld, maar niet gemasseerd. Er wordt geen grote druk op spieren of gewrichten uitgeoefend en de behandeling kan zelfs over (dunne) kleding worden gegeven. Er wordt geen gebruik gemaakt van naalden (dry needling) of andere pijnlijke behandelmethodes. De achterliggende gedachte hierbij is dat het zenuwstelsel bij (chronische) pijn al overprikkeld is. Door een extra pijnprikkel toe te voegen raakt het nog meer overprikkeld. NRT® brengt juist meer rust en balans in het zenuwstelsel.
Hoe lang houdt het effect van een NRT® behandeling aan?
Het is niet zo makkelijk om deze vraag te beantwoorden. Meerdere factoren spelen hierbij namelijk een rol: hoe lang bestaat de klacht, waar zit de klacht, hoe is de klacht ontstaan et cetera. Ook jouw levensstijl speelt een belangrijke rol. Leef je gezond en beweeg je regelmatig, dan zal de behandeling een langduriger effect hebben. Of zelfs helemaal verdwenen zijn. (Chronische) Stress heeft een negatief effect op je gezondheid. Stress kan ook de effecten van een NRT® behandeling beïnvloeden.
NRT® is pijnloos tijdens de behandeling. Hoe zit het dan ná de behandeling?
Waarom voel ik mijn spieren soms wel na een behandeling en soms niet?
- Het normaliseren van de spanning in een spier zorgt ervoor dat cellen zich regenereren. Dit proces kan pijnlijk / gevoelig zijn. Dit is echter pijn van herstel
- Verhoogde lymfatische- en bloedstromen zorgen ervoor dat de aangedane weefsels schoongemaakt worden
- Cellen laten opgeslagen metabolisch-afval los
- Spieren die niet (meer) gebruikt werden moeten nu ineens weer aan het werk. Het lichaam gaat op zoek naar een nieuwe balans
- Verbeterde bewegingsvrijheid bij de gewrichten heeft als gevolg dat aangekoekt ‘afval’ op de gewrichten zich nu losmaakt
- Bij juiste uitvoering van NRT® wordt geen weefsel kapot gemaakt. Als er geen pijn is na afloop van de behandelsessie en de pijn komt toch terug? Dan spelen waarschijnlijk instandhoudende factoren een rol. In dat geval moeten we op zoek naar die instandhoudende factoren.
TriggerPoint Therapie
Triggerpoint therapie (Myofascial Triggerpoint Therapy) is een therapie waarmee microverkrampingen binnen de spieren kunnen worden weggehaald, waardoor afgeleide pijnklachten worden opgelost.
Wat zijn TriggerPoints
Simpel gezegd is een triggerpoint een plek in een spier waarvan de vezels verkrampt zijn. Druk je op dit punt, ofwel het triggerpoint, dan voel je pijn of een tintelende sensatie die zowel plaatselijk als afgeleid kan zijn. Afgeleide pijn komt bij triggerpoints veel voor en deze kramptoestand in de spier heeft gevolgen in andere delen van het lichaam. Dit komt doordat:
- Triggerpoints de spier verkorten, waardoor er meer spanning komt te staan op de spier zelf en de naast gelegen gewrichten, zenuwen en bloedvaten.
- Deze kramptoestand pijn, stijfheid, tintelingen, koude lichaamsdelen, uitstralende pijn, knakken en kraken kan veroorzaken.
Veel (para)medici kennen het belang van triggerpoints niet. Wil je de klachten die deze myofasciale triggerpoints kunnen veroorzaken herkennen en deactiveren dan heb je een goede scholing nodig.
“Als je dus een klacht hebt maar niemand heeft ooit je spieren grondig onderzocht op
triggerpoints, dan zou dat zo maar eens de oorzaak kunnen zijn van klachten die maar niet weg willen gaan”
In welke spieren vind je vaak TriggerPoints?
Triggerpoints kunnen door verschillende factoren in spieren ontstaan. Vaak heeft het te maken met overbelasting door bijvoorbeeld een verkeerde houding, herhaaldelijke bewegingen, stress en zware inspanningen. Maar ook door onderbelasting, te weinig of te veel lichaamsactiviteit en couchsurfing.
Ze kunnen overigens ook het gevolg zijn van trauma, vallen, schokken, botsingen en medische ingrepen.
De ontstane triggerpoints spelen bijna altijd ook een rol bij de meer ‘chronische’ aandoeningen zoals bijvoorbeeld RSI/ KANS, migraine en een whiplash.
Heb je heel veel triggerpoints dan heet dat een myofasciaal pijnsyndroom (MPS) en dit wordt vaak aangezien voor fibromyalgie.
Welke klachten geven TriggerPoints
De klachten die triggerpoints veroorzaken zijn ontzettend uiteenlopend. Sommige klachten zijn heel duidelijk, omdat ze op één plek in het lichaam voor pijn zorgen. Andere klachten zijn vager en diffuus. Ze treden bijvoorbeeld op ‘willekeurige plekken’ in het lichaam op en een duidelijke oorzaak of bepaald punt waar de pijn vandaan komt, is niet aan te wijzen. Of de klachten nu direct of indirect zijn, ze zijn onder te verdelen in deze drie soorten symptomen:
- Sensorische symptomen: lokale gevoeligheid, afgeleide pijn op korte afstand, gevoelsverandering als een doof huidgevoel of jeuk, drukpijn.
- Motorische symptomen: verstoorde motorische functie, verminderde coördinatie, spierzwakte, spierstijfheid, beperkte bewegingsuitslag.
- Autonoom-vegetatieve symptomen: verkleuring of temperatuurverschil van de huid rond de triggerpoint, duizeligheid, oorsuizen, slaapproblemen, chronische pijn.
Triggerpoints kunnen actief en latent zijn. Is een triggerpoint actief dan zijn de symptomen herkenbaar, of ze nu lokale of afgeleide pijn veroorzaken. Is een triggerpoint latent, dan is er voornamelijk sprake van stijfheid en wordt de klacht niet herkent.
Hoe ontstaan TriggerPoints
Een triggerpoint is een kramptoestand die wordt veroorzaakt door het aanspannen van de spier. Door overbelasting of uitputting blijven delen in de spier aangespannen. Een deel van de spier is hierdoor verkort. De oorzaak? Er is te weinig energie in de spier voor ontspanning van de sarcomeren die de werkelijke contracties mogelijk maken. Een triggerpoint verergert dit tekort aan energie in de spier en een triggerpoint zal daarom niet vanzelf verdwijnen. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Zo kan een triggerpoint ‘groeien’ en groter worden wat weer kan zorgen voor triggerpoints in andere spieren. Daarom is het belangrijk om tijdig triggerpoints te behandelen, zodat het lichaam weer snel optimaal kan functioneren.
Het lichaam bestaat voor ongeveer 50% uit spiermassa, en afhankelijk van welk boek je leest zijn dat 600 tot 800 spieren. Dat zijn heel wat spieren om te onderzoek- en mogelijkheden voor triggerpoints om zich te verstoppen. Gelukkig hebben spieren redelijk vaste patronen en zijn klachten vaak prima te herleiden naar bepaalde spieren en de triggerpoints hierin. Spieren waarin vaak triggerpoints worden gevonden en hier klachten veroorzaken zijn vooral de bewegingsspieren.
Myofasciale triggerpoints kunnen bijvoorbeeld ontstaan door overbelasting van spieren, door aanhoudende stress, door kou, door een slechte houding of door een verkeerd gebruik van een spier.
Men onderscheidt actieve triggerpoints, die direct pijnklachten geven, en latente trigger- points die vaker lichamelijke stress en ongemak veroorzaken.
Cupping-massage
Cupping-massage is een oude massagevorm die ook in Nederland en België nu steeds bekender wordt.
Door het vacuüm komt de huid en het onderhuids bindweefsel omhoog in de cup. Dit zorgt ervoor dat in het behandelde gebied de doorbloeding sterk toeneemt. Ook kan je door middel van deze cupping-cups verklevingen in het bindweefsel losmaken.
Welke soorten cupping-massages zijn er?
Er zijn verschillende soorten cupping-massages. Zo zijn er cuppingmassages voor bijvoorbeeld cellulite, cuppingmassage voor het gezicht of bij bindweefselklachten. Ook wordt het gebruikt bij littekens en striae.
Cuppingmassage cellulite
Cellulite, ook wel sinaasappelhuid genoemd, ontstaat als de hoeveelheid vetcellen in het onderhuids bindweefsel toeneemt. Hierdoor vermindert de doorbloeding en hopen afvalstoffen zich op. Dit zorgt voor de putjes in het onderhuids bindweefsel. Door middel van cuppingmassage is cellulite te verminderen. Met name de methode waarbij de cups over de huid bewogen worden wordt hiervoor gebruikt. Door de cuppingmassage wordt de huid opgetild en wordt het onderhuidse bindweefsel beter doorbloed, waardoor de putjes in de huid zullen verminderen.
Cuppingmassage bij littekens en striae
Cuppingmassage kan ook goed helpen bij het verminderen van littekens en striae. Op die plekken is de lokale doorbloeding minder dan normaal. Door op littekens en striae een cuppingmassage te geven wordt de doorbloeding sterk aangezet. Hierdoor vermindert de zichtbaarheid van littekens en striae. Zorg er wel voor dat je cupping niet gebruikt op verse littekens, maar alleen op littekens die al langer aanwezig zijn.
Cuppingmassage gezicht
Cuppingmassage kan je ook gebruiken in het gezicht. Hiervoor zijn speciale gezicht cupping cups te verkrijgen. Deze cupping cups zijn anders van vorm dan de standaard cups. Met deze cups voor het gezicht is de druk van het vacuüm minder intens. Ook is door de speciale vorm het makkelijker om de intensiteit te regelen. Cuppingmassage in het gezicht wordt gebruikt tegen het verminderen van rimpels en voor de verbetering van de huid. Ook voor het diep reinigen van poriën wordt het gebruikt. Cuppingmassage van het gezicht zie je dan ook steeds meer bij schoonheidsspecialisten.
Cuppingmassage bindweefsel
Verklevingen in het bindweefsel kunnen zorgen voor diverse klachten. Niet alleen lokaal, maar ook als uitstralende klacht. Als masseur weet ik hier alles van. Ook kunnen klachten in stand gehouden worden door bindweefselproblemen. Juist deze langdurige klachten kunnen goed behandeld worden door middel van cuppingmassage. De cups trekken als het ware het bindweefsel los, waardoor de doorbloeding weer toeneemt en alles weer beter gaat stromen.
Wanneer doe je een cupping-massage?
Een cupping-massage kan een op zichzelf staande massage zijn. Maar cupping-massage kan ook als onderdeel van een ander soort massage gedaan worden, zoals bij een sportmassage, klachtgerichte massage of bindweefselmassage. Cupping-massage kan ingezet worden om klachten te verminderen. Maar ook als bevordering van het herstel na sporten is een cupping-massage aan te raden.
Bij welke klachten doe je cupping-massage?
Een cupping-massage kan op veel vlakken een positief effect hebben. Het wordt dan ook ingezet bij diverse klachten. Zo kan een cupping-massage heel effectief zijn bij onder andere:
- Nekklachten
- Hoofdpijnklachten
- Schouderklachten
- Rugklachten
- Armklachten
- Spierblessures
- Cellulite
- Verklevingen van het bindweefsel en klachten die daaruit voortkomen
- Littekenbehandeling (oudere littekens)
- Fibromyalgie
- Striae
- Rimpels
- Opheffen van energieblokkades