TriggerPoint Therapie
Triggerpoint therapie (Myofascial Triggerpoint Therapy) is een therapie waarmee microverkrampingen binnen de spieren kunnen worden weggehaald, waardoor afgeleide pijnklachten worden opgelost.
Triggerpoint therapie (Myofascial Triggerpoint Therapy) is een therapie waarmee microverkrampingen binnen de spieren kunnen worden weggehaald, waardoor afgeleide pijnklachten worden opgelost.
Simpel gezegd is een triggerpoint een plek in een spier waarvan de vezels verkrampt zijn. Druk je op dit punt, ofwel het triggerpoint, dan voel je pijn of een tintelende sensatie die zowel plaatselijk als afgeleid kan zijn. Afgeleide pijn komt bij triggerpoints veel voor en deze kramptoestand in de spier heeft gevolgen in andere delen van het lichaam. Dit komt doordat:
Veel (para)medici kennen het belang van triggerpoints niet. Wil je de klachten die deze myofasciale triggerpoints kunnen veroorzaken herkennen en deactiveren dan heb je een goede scholing nodig.
“Als je dus een klacht hebt maar niemand heeft ooit je spieren grondig onderzocht op
triggerpoints, dan zou dat zo maar eens de oorzaak kunnen zijn van klachten die maar niet weg willen gaan”
Triggerpoints kunnen door verschillende factoren in spieren ontstaan. Vaak heeft het te maken met overbelasting door bijvoorbeeld een verkeerde houding, herhaaldelijke bewegingen, stress en zware inspanningen. Maar ook door onderbelasting, te weinig of te veel lichaamsactiviteit en couchsurfing.
Ze kunnen overigens ook het gevolg zijn van trauma, vallen, schokken, botsingen en medische ingrepen.
De ontstane triggerpoints spelen bijna altijd ook een rol bij de meer ‘chronische’ aandoeningen zoals bijvoorbeeld RSI/ KANS, migraine en een whiplash.
Heb je heel veel triggerpoints dan heet dat een myofasciaal pijnsyndroom (MPS) en dit wordt vaak aangezien voor fibromyalgie.
De klachten die triggerpoints veroorzaken zijn ontzettend uiteenlopend. Sommige klachten zijn heel duidelijk, omdat ze op één plek in het lichaam voor pijn zorgen. Andere klachten zijn vager en diffuus. Ze treden bijvoorbeeld op ‘willekeurige plekken’ in het lichaam op en een duidelijke oorzaak of bepaald punt waar de pijn vandaan komt, is niet aan te wijzen. Of de klachten nu direct of indirect zijn, ze zijn onder te verdelen in deze drie soorten symptomen:
Triggerpoints kunnen actief en latent zijn. Is een triggerpoint actief dan zijn de symptomen herkenbaar, of ze nu lokale of afgeleide pijn veroorzaken. Is een triggerpoint latent, dan is er voornamelijk sprake van stijfheid en wordt de klacht niet herkent.
Een triggerpoint is een kramptoestand die wordt veroorzaakt door het aanspannen van de spier. Door overbelasting of uitputting blijven delen in de spier aangespannen. Een deel van de spier is hierdoor verkort. De oorzaak? Er is te weinig energie in de spier voor ontspanning van de sarcomeren die de werkelijke contracties mogelijk maken. Een triggerpoint verergert dit tekort aan energie in de spier en een triggerpoint zal daarom niet vanzelf verdwijnen. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Zo kan een triggerpoint ‘groeien’ en groter worden wat weer kan zorgen voor triggerpoints in andere spieren. Daarom is het belangrijk om tijdig triggerpoints te behandelen, zodat het lichaam weer snel optimaal kan functioneren.
Het lichaam bestaat voor ongeveer 50% uit spiermassa, en afhankelijk van welk boek je leest zijn dat 600 tot 800 spieren. Dat zijn heel wat spieren om te onderzoek- en mogelijkheden voor triggerpoints om zich te verstoppen. Gelukkig hebben spieren redelijk vaste patronen en zijn klachten vaak prima te herleiden naar bepaalde spieren en de triggerpoints hierin. Spieren waarin vaak triggerpoints worden gevonden en hier klachten veroorzaken zijn vooral de bewegingsspieren.
Myofasciale triggerpoints kunnen bijvoorbeeld ontstaan door overbelasting van spieren, door aanhoudende stress, door kou, door een slechte houding of door een verkeerd gebruik van een spier.
Men onderscheidt actieve triggerpoints, die direct pijnklachten geven, en latente trigger- points die vaker lichamelijke stress en ongemak veroorzaken.